Het glasskunst festival was een fantastische belevenis. Niet alleen hebben we een object kunnen verkopen, maar vooral de verscheidenheid aan soorten glaskunst en de vele internationale deelnemers waren een belevenis.
Ik heb het aantal deelnemers niet geteld maar er was het werk te zien van zeker 30 kunstenaars uit rond de 15-20 landen. Van Portugal en Engeland, tot Noorwegen, USA en vele voormalige Oostblok landen. Uiteraard Tsjechen en Polen maar ook Russen, Oekraïners en ook uit de Baltische staten was veel werk te zien.
Het publiek kon “life” zien hoe glas werd geblazen en gegoten. Ik heb daar zelf, samen met Robert Emeringer, voor het eerst ook een tweetal glasobjecten gegoten. Dat wil zeggen; ik heb de gietvorm gemaakt en Robert goot met twee assistenten het vloeibare kristal in de vormen. Het eerste object is tijdens het afkoelen gebarsten en het tweede lag nog in de afkoeloven toen we zondagavond vertrokken. We hebben geen idee of het is gelukt en zo ja wat het is geworden. Ik verwacht er niet te veel van, maar misschien zien we het nog een keer en valt het mee.
We hebben zo een heerlijke korte vakantie gehad en hebben kennis gemaakt met veel “glas mensen”. Het was een feestje.
Organisatoren Robert Emeringer en zijn charmante vrouw Zaiga hadden alles keurig verzorgd en goed georganiseerd. Bovendien heeft Zaiga een fantastische catalogus gemaakt waarin elke deelnemer 4 pagina’s kreeg. De eerste met foto en een motivatie en daarna 3 pagina’s met foto’s van de objecten. Achterin is de biografie van elke deelnemer te vinden. Het is alles bij elkaar een fantastisch boekwerk geworden met een prachtig overzicht. Kosten: € 30,- en dat is heel bescheiden voor zo’n prachtig naslagwerk.